Karel ende Elegast

karel-ende-elegast

Karel ende Elegast is een zogenaamde Karelroman. Dat betekent dat het verhaal zich afspeelt in de wereld rondom Karel de Grote. Vaak blijft Karel de Grote zelf op de achtergrond. Maar in dit verhaal is hijzelf één van de hoofdpersonen.

Samenvatting

Als Karel net ligt in de slapen in zijn kasteel Ingelheim aan de Rijn krijgt hij een opdracht van een engel. Karel neemt de engel pas bij de derde poging serieus. Het getal drie is heilig, alleen God kan iemand drie keer een boodschap zenden. Drie staat voor: Vader, Zoon en de Heilige Geest).

lg_44

Als Karel ligt te slapen, krijgt hij een opdracht van God. Hij weet dat dit van God afkomstig moet zijn omdat de engel hem tot drie keer aan toe aanspoort. Bron: Literatuurgeschiedenis.nl

Karel krijgt de opdracht om zich aan te kleden en te gaan stelen. Karel verlaat vervolgens midden in de nacht het kasteel en komt daar een ridder gekleed in het zwart tegen. Deze ridder blijkt Elegast te heten. Karel herkent deze ridder en weet nog dat hij hem een tijdje geleden heeft verbannen. Elegast herkent Karel niet. Karel wil vervolgens niet toegeven dat hij op pad is om te gaan stelen en stelt zich daarom voor als Adelbrecht.

Samen besluiten ze in te breken bij Eggeric van Eggermonde, de zwager van Karel. Elegast hoort daar toevallig dat Eggeric van plan is om Karel te vermoorden. Hij vertelt dit meteen aan Adelbrecht/Karel. Samen maken ze een plan om Eggeric in de val te lokken. Uiteindelijk wordt Eggeric aangehouden en daagt hij Elegast uit voor een gevecht. Dit gevecht moet duidelijk maken wie de waarheid spreekt. Elegast wint het gevecht en wordt in ere hersteld. Hij mag trouwen met de zuster van Karel, de vrouw van Eggeric.

Thema

Het thema van Karel ende Elegast is trouw. Dat kan op twee manieren: trouw zijn van de  leenman aan zijn leenheer en trouw zijn aan God.

Symbool

 • Het getal drie is heilig. Het komt ook in de Bijbel voor in 1 Samuël 3. Samuël wordt op jonge leeftijd door God geroepen. Eerst denkt hij dat het iemand anders is, maar na drie keer is het hem duidelijk dat God hem wil spreken.
 • Het getal twaalf is ook heilig. Het volk van Israël had twaalf stammen. Jezus had twaalf discipelen en Karel twaalf paladijnen. Elegast had ook twaalf gezellen.

Voorhoofse epiek

Karel ende Elegast valt onder voorhoofse epiek. Ridderlijke eigenschappen staan centraal:

 • Trouw;
 • Kracht;
 • Vroomheid;
 • Rol van de vrouw is ondergeschikt.

4190664339

Historische context

Karel de Grote was koning van het Frankische rijk van 768 tot 814.

Het Frankische rijk was aan het begin van de middeleeuwen gesticht door Clovis.

De periode tussen 500 en 1000 was een onveilige tijd in Europa. Maar Karel de Grote zorgde voor orde en rust in zijn rijk. Hoe deed hij dat?

 • Karel de Grote veroverde met zijn ridders een enorm rijk.
 • Zijn rijk was te groot om alleen te besturen.Er waren geen goede wegen en communicatie met verschillende delen was moeilijk.
 • Karel bestuurde zijn rijk met de hulp van leenmannen.  De leenmannen moesten zweren Karel trouw te blijven. De leenman beloofde hem met ‘raad en daad’ bij te staan.

Feodalisme

Bestuurssysteem met leenheren en leenmannen

 • De edelen gingen voor Karel een deel van het rijk besturen. Ze spraken er recht en zorgde voor orde en veiligheid. Als er oorlog was moesten zij vechten in het leger.
 • De edelen kregen in ruil daarvoor gebied in leen.
 • Het land bleef van Karel, maar de opbrengst van het geleende land was voor de edelen.

Meer lezen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.