Mariken van Nieumeghen

a4c225a0-e216-012f-e107-00505694738d

Het verhaal van Mariken van Nieumeghen is een mirakelspel.

Samenvatting

Het gaat over de 16-jarige Mariken die zich laat verleiden door Moenen, de duivel. Moenen heeft maar één oog, de duivel in persoon heeft altijd een gebrek. Hij zal Mariken de zeven vrije kunsten leren (retorica, musica, logica, grammatica, geometrie, aritmetica en alchemie). Ze moet haar naam veranderen in Emmeken, omdat Mariken hem te veel doet denken aan Maria.

Ze reizen samen naar Antwerpen, waar ze zeven jaar lang een zondig leven leiden. Daarna wil Emmeken/Mariken haar familie terugzien. Ze reist terug naar Nijmegen en ziet daar op straat een toneelstuk. In dit toneelstuk wordt gezegd dat God altijd iedereen vergeeft. Het maakt niet uit hoe slecht iemand zich heeft gedragen, als je berouw toont vergeeft God je.

Emmeken/Mariken heeft spijt van haar zondige leven en wil berouw tonen. Moenen hoort dit en wil haar ziel opeisen. Hij voert haar hoog de lucht in en laat haar vallen om zo haar nek te breken en haar ziel mee te voeren naar de hel.

Maar ze Emmeken/Mariken overleeft de val omdat haar oom voor haar gebeden heeft. Samen met haar oom reist ze naar de paus om om vergeving te vragen. Mariken krijgt metalen ringen om haar nek en armen van de paus.   Als de ringen eraf zullen vallen, zal dat het teken zijn dat God haar vergeven heeft.

Uiteindelijk komt ze in het klooster terecht en na een aantal jaren van boetedoening verschijnt er een engel die in haar slaap de ringen weghaalt. Mariken leeft daarna nog twee jaar.

Motief

Faustmotief: motief waarbij iemand door de duivel verleid wordt.

Boodschap

Het maakt niet uit hoe slecht iemand zich heeft gedragen, als je berouw toont vergeeft God je. Zonde en vergeving.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.