Renaissance

rafac3abl1-646x350

De school van Athene – Rafael. Hier is een verzonnen bijeenkomst te zien met de filosofen Plato en Aristoteles. Je ziet op de achtergrond klassieke architectuur en godenbeelden, geïnspireerd door de klassieke oudheid.

De samenleving veranderde aan het eind van de middeleeuwen. Dit was het begin van de renaissance, een periode waarin kunstenaars en schrijvers zich lieten inspireren door de oude Grieken en Romeinen.

Renaissance

Periode: 16e eeuw. Maar in Italië, het land waar de renaissance tot bloei kwam, begon het al in de 15e eeuw. Daarna verspreidde de renaissance zich over heel Europa.

Betekenis woord: wedergeboorte

Motto: carpe diem (pluk de dag)

De mentaliteit van mensen veranderde tijdens de renaissance. In de middeleeuwen was het leven vooral gericht op leven na de dood en was het motto memento mori (denk eraan dat je sterven zult). Maar in de renaissance lag de focus meer op het aardse leven in het hier en nu.

Rinascimento: een wedergeboorte van de kunsten uit de oudheid.

Het bestuderen van werken uit de tijd van Grieken en Romeinen was iets dat in eerste instantie door humanisten werd gedaan. (Zie voor meer: humanisme).

Het wereldbeeld veranderde. In de middeleeuwen was de samenleving gericht op God. Dat noemen we ook wel een theocentrische samenleving. Daarna werd het een antropocentrische samenleving, met de mens in het middelpunt.

Mensen wilden zelf onderzoeken en oordelen, zij wilden leren op basis van ervaring (empirisme). Zij ontdekten dat ze zelf ook prestaties kunnen leveren en dat dit niets met God te maken had. De waardering voor kunst nam toe en er was meer aandacht voor de prestaties van de individuele mens.

Belangrijke begrippen op een rijtje

  • Theocentrische samenleving: samenleving met God als middelpunt.
  • Antropocentrische samenleving: samenleving met de mens als middelpunt.
  • Empirisme: leren op basis van ervaring.
  • Humanisme: de mens centraal stellen.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.