Frans-classicisme

275px-nicolas_boileau

Het Frans-classicisme was een literaire stroming die de literatuur van de 17e eeuw probeerde te vernieuwen. Het ging hierbij vooral om het toneel.

Het ontstond in 1660 in Frankrijk. De aanhangers van deze stroming vonden dat deugdzame kunst het beste middel was om het publiek tot beschaafd gedrag aan te zetten. Religieuze en politieke onderwerpen werden verboden op het toneel. Het zou leiden tot ruzie. De aanhangers van het Frans-classicisme wilden de klassieke voorschriften aanpassen. Er werden daarom nieuwe regels gemaakt voor het schrijven van toneelstukken.

Dichters namen de kernpunten uit klassieke drama’s over. Het verhaal moest zich binnen 24 uur afspelen, zoveel mogelijk op één plaats en een duidelijke rode draad. (Eenheid van tijd, plaats en handeling)

Wellevendheid en waarschijnlijkheid

Ook moest de dichter letten op wellevendheid en waarschijnlijkheid.

Wellevendheid: bienséance – er mocht geen geweld op het podium

Waarschijnlijkheid: vraisemblance – een handeling moest geloofwaardig zijn. Er mocht dus geen wonderen op het podium te zien zijn.

nil_volentibus_arduum

Nil volentibus arduum

In 1669 werd in Nederland het kunstgenootschap Nil voltentibus arduum opgericht. Zij waren de Nederlandse aanhangers van het Frans-classicisme.

Nil voltentibus arduum: voor hen die willen is niets moeilijk.

Leden van de Nil volentibus arduum leverden scherpe kritiek op drama’s die niet voldeden aan de regels die zij gesteld hadden.

Toen de leden van de Nil volentibus arduum in de directie van de Schouwburg kwamen, kozen zij vooral stukken ze zelf goed vonden. Het gevolg hiervan was dat er veel ruzie met acteurs was en er minder publiek kwam. De inkomsten daalden uiteindelijk en dit had gevolgen voor de stedelijke armenzorg, omdat dit gedeeltelijk uit de Schouwburgkas werd gefinancierd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.